YA-boekentips voor de Internationale Dag van de Jeugd

Op 12 augustus vieren we de Internationale Dag van de Jeugd, een dag die in het teken staat van jongeren van 15 tot en met 24 jaar! Voor deze gelegenheid leggen wij graag uit wat YA-boeken zijn, en waarom deze zo belangrijk zijn voor de leesbevordering bij jongeren. Blijf zeker ook verder lezen, want aan het einde van het artikel delen we een paar YA-boekentips!

Young Adult’ betekent ‘jongvolwassen’ of ‘adolescent’. Young Adult-boeken zijn geschreven voor jongvolwassenen of tieners van een leeftijd van 12 tot en met 20 jaar (en soms ook ouder), en zijn bedoeld om de overgang van kinderboeken naar literatuur gemakkelijker te maken. Deze boeken zijn meestal geschreven vanuit het perspectief van tieners en over hun leven. Zo zijn belangrijke thema’s onder andere opgroeien, liefde, school en pesten, evenals maatschappelijke kwesties zoals gender, identiteit, racisme en migratie.

Waarom zijn deze YA-boeken dan zo belangrijk voor de leesbevordering van jongeren? YA-boeken vormen een brug tussen kinderboeken en volwassenliteratuur. Het taalgebruik en de thema’s zijn complexer dan in kinderboeken, maar niet te moeilijk. Leerkrachten Nederlands gebruiken YA-boeken daarom steeds meer in hun lessen. Het is namelijk cruciaal dat boeken toegankelijk blijven om jongeren niet te demotiveren, en YA-boeken zijn hier perfect voor! YA-taalgebruik is toegankelijker dan volwassenliteratuur, en jongeren identificeren zich vaak met de personages omdat ze dezelfde leeftijd hebben. Dit maakt de verhalen herkenbaarder. Daarnaast zorgen de thema’s in YA-boeken ervoor dat leerlingen betrokken blijven, omdat deze vaak actueel en relevant zijn. Perfect dus om leerlingen te betrekken bij actuele vraagstukken via literatuur.

Lezen voor Iedereen maakt deze YA-boeken nog toegankelijker. Wij promoten YA-boeken in eenvoudig Nederlands. Een van onze meest populaire boekenseries is Leeslicht, geschreven op leesniveau A2/B1. Dit maakt de boeken geschikt voor minder vaardige lezers in het beroepsonderwijs of anderstalige jongeren met een aardige kennis van het Nederlands. De boeken uit de serie Leeslicht zijn hertaalde edities van bekende boeken, die in hun originele vorm te moeilijk zouden zijn voor onze doelgroep. Ook deze boeken behandelen actuele (maatschappelijke) thema’s zoals racisme, pesten en identiteit, maar blijven toegankelijker voor minder vaardige lezers.

Hier zijn een paar YA-boekentips voor jouw leerlingen:

The Hate U GiveAngie Thomas
Thema’s: identiteit, vooroordelen, racisme, politiegeweld

De 16-jarige Starr woont in een arme zwarte wijk, maar gaat naar school in een rijke witte buurt. Op een avond wordt haar beste vriend Khalil onterecht doodgeschoten door een politieagent. De agent ging ervan uit dat Khalil een drugsdealer was vanwege zijn zwarte huidskleur. Starr weet wat er die nacht gebeurd is, maar durft niet voor de waarheid op te komen. Ze wil graag bij haar klasgenoten van school horen, maar ook bij haar vrienden uit haar buurt. Alleen zijn dat verschillende culturen met verschillende normen, waarden, regels en ideeën over de politie. Wat moet ze doen?

Bij dit boek is ook lesmateriaal te vinden! Help je leerlingen om nieuwe leerstof te verwerken. Met ons lesmateriaal worden jongeren geprikkeld om meer te lezen en oefenen ze begrijpend lezen, woordenschat en het toepassen van voorkennis.

BlackmailCis Meijer
Thema’s: pesten, middelbare school, thriller

Jade heeft een roddelpodcast waarin ze sappige verhalen vertelt over de mensen op haar school. Ze is geliefd door velen, maar ook gehaat door sommigen. Wanneer zij plots overlijdt, gaat haar beste vriendin, Tess, naar haar huis. Daar vindt ze een onafgewerkte podcast van Jade. Tess schrikt van de inhoud en begint zich af te vragen: was haar dood een ongeluk? Of was er meer aan de hand?

Iedereen krijgt klappenKhalid Boudou
Thema’s: drugs, geweld, opgroeien, sport

Iedereen krijgt klappen is een verhaal over Taha, een 17-jarige jongen die net uit een jeugdinrichting komt. Hij belooft zichzelf niet meer te blowen en sluit zich aan bij een boksschool. Taha blijkt al snel talent te hebben en wordt geselecteerd om mee te doen aan de Europese kampioenschappen. Maar dan raakt hij opnieuw verwikkeld in de drugswereld. Lukt het hem nog om op het rechte pad te blijven?

Deze boeken kan je ook vinden in ons YA-bestsellers boekenpakket, dat bestaat uit boeken uit de serie Leeslicht Young Adults. Het boekenpakket bevat 18 YA-bestsellers, én je krijgt 20% korting op het hele pakket! Perfect om je schoolbibliotheek aan te vullen.

Wil je meer YA-boekentips? Ga zeker naar de Leeslicht-serie op onze website of stuur een mail naar info@lezenvooriedereen.be!