Reis door de geschiedenis met de jeugdboeken van LVI

Boeken over de geschiedenis hoeven helemaal niet stoffig te zijn. Ze kunnen zelfs heel leuk zijn, zoals de boeken van LVI!

Want wist je dat wij een heleboel boeken hebben over de geschiedenis? Deze toegankelijke boeken zijn perfect om leerlingen in de BSO, arbeidsfinaliteit of de OKAN te enthousiasmeren voor de geschiedenisles. Zo hebben wij literatuur uit de middeleeuwen, maar ook boeken over gladiators en vikings, over de Tweede Wereldoorlog en over het slavernijverleden.

We hebben ook drie series voor jongeren die over geschiedenis gaan: Heftige Historie (geschreven vanuit het perspectief van één hoofdpersoon uit de historie met achterin groepsopdrachten), Veertien – de tijd van je leven (verhalen vanuit het perspectief van een 14-jarige uit de geschiedenis), en Literatuur voor beginners (literaire klassiekers uit o.a. de middeleeuwen).

Maar we hebben nog veel meer boeken die over de geschiedenis gaan! Hieronder geven we een aantal boekentips. Leuk om de geschiedenisles bijvoorbeeld mee te beginnen, of als leesvoer thuis.

 

 

 

Orpheus in de onderwereld

In dit boek wordt je teruggevoerd naar de Grieks-Romeinse oudheid. Je leest drie spannende liefdesverhalen. Bijvoorbeeld het verhaal van Orpheus, een karakter uit de Griekse mythologie. Na de dood van zijn vrouw Eurydice reist hij af naar de onderwereld om daar met Hades, de god van de dood, te onderhandelen. Lukt het Orpheus om zijn vrouw terug te halen?

 

 

 

Hoe ik mijn vrijheid kocht

Hoe ik mijn vrijheid kocht volgt het verhaal van Obah en zijn zus Banita, die 300 jaar geleden in het Afrikaanse land Benin (het huidige Nigeria) wonen. Ze hebben een fijne jeugd, totdat ze worden ontvoerd en verkocht aan slavenhandelaren. Obah heeft nog maar een doel: zijn zus vinden. Dit boek is gebaseerd op het verhaal van Olaudah Equiano, die in de 18de eeuw zelf ontvoerd en als slaaf verkocht werd, en zich verzette tegen de slavernij. Er is ook lesmateriaal bij dit boek. Daardoor wordt het nóg makkelijker om de stof in de klas te bespreken!

Oorlogswinter

Dit boek speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je leest over Michiel, een 15-jarige jongen die zich aansluit het verzet tegen de Duitsers. Maar dan wordt hij verraden. Zal hij het overleven? Een spannend boek waarbij je leest hoe het is om de Tweede Wereldoorlog mee te maken, vanuit het perspectief van een leeftijdsgenoot. Hoewel het verhaal zich in Nederland afspeelt, is het ook geschikt voor Vlaamse klaslokalen! Er is ook lesmateriaal bij dit boek.

   

 

We hebben ook een boekenpakket met geschiedenisboeken. Interesse in ons volledige aanbod aan boeken met geschiedenis als thema, zowel fictie als non-fictie? Kijk dan op de website!