Iedereen kan wel een boek noemen dat veel indruk heeft gemaakt. Vanwege de mooie zinnen, het bijzondere onderwerp of simpelweg vanwege het moment van lezen. Tijdens de Verkiezing van het Belangrijkste Boek krijgen deze bijzondere boeken extra aandacht. Nu de verkiezing in volle gang is, vertelt schrijver Kader Abdolah welke boeken voor hem belangrijk zijn geweest.
Otje
Abdolah las zijn eerste Nederlandstalige boek toen hij bijna 35 jaar oud was. Hij begon met een kinderboek: Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt, vertelt de schrijver in een interview met het AD. Daarna volgde Otje en uiteindelijk zijn eerste roman: Max Havelaar. In een korte video leest Abdolah voor uit Otje (Annie M.G. Schmidt).
Kader Abdolah (1954) groeide op in Iran en moest daar in 1985 wegvluchten. Vanaf 1988 woont hij in Nederland, eerst in een asielzoekerscentrum in Apeldoorn en vervolgens zelfstandig in Zwolle en Delft. In 1993 schreef hij zijn eerste Nederlandstalige verhalenbundel: De Adelaars.
"Schrijver Kader Abdolah komt oorspronkelijk uit Iran, nu leren vluchtelingen Nederlands via zíjn verhalen"
Eenvoudig Communiceren
Uitgeverij Eenvoudig Communiceren heeft het werk van Abdolah gebundeld in het boek Voetstappen. Alle verhalen zijn geschreven in makkelijke taal. Bijna dertig jaar na Abdolahs aankomst in Apeldoorn zijn vluchtelingen nu in staat Nederlands te leren via zíjn verhalen.
Het toeval wil dat Eenvoudig Communiceren de allereerste roman die Abdolah las inmiddels heeft hertaald in gewoon Nederlands; ook Max Havelaar is beschikbaar als eenvoudige uitgave.
Verkiezing
Het jaar 2016 is het Jaar van het Boek. Daarom vindt de Verkiezing van het Belangrijkste Boek plaats. Iedereen kan stemmen op het boek dat hij of zij het belangrijkst vindt. Experts hebben 100 boeken geselecteerd, de rest van Nederland mag de lijst aanvullen en stemmen op hun favoriete boek. De tussenstand van de Verkiezing van het Belangrijkste boek is via de website te volgen, de uitslag wordt eind september 2016 bekendgemaakt.
Eenvoudig Communiceren
Voor 2,5 miljoen inwoners van Nederland zijn 'gewone' romans veel te moeilijk. Daarom past uitgeverij Eenvoudig Communiceren boeken aan in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen mensen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.
Spannend: onze eenvoudige versie van Haar naam was Sarah staat in top-10 van Verkiezing van het Belangrijkste Boek https://t.co/m1C4o974Ks
— Uitgeverij EC (@Uitgeverij_EC) 25 mei 2016