Nieuw schooljaar, nieuwe kansen: ondersteun OKAN-leerlingen met ons lesmateriaal

Vanaf het nieuwe schooljaar 2024-2025 treedt een nieuw besluit in werking voor scholen van het secundair onderwijs en het volwassenonderwijs. In de omzendbrief van Onderwijs Vlaanderen wordt het besluit als volgt verwoord: “Een school kan voor de organisatie van het onthaaljaar anderstalige nieuwkomers die minstens 16 jaar zijn, samenwerken met centra voor volwassenenonderwijs en/of basiseducatie. De centra kunnen via een samenwerking met een secundaire school onder bepaalde voorwaarden een aanbod voor leerlingen tijdens de schooluren organiseren.” Hiervoor hebben wij hét perfecte lesmateriaal om met taal aan de slag te gaan: Superrr Taalboek en de serie Woordwinst met bijbehorend lesmateriaal!

Superrr Taalboek

De Superrr Taalboeken zijn een fusie van onze leesboeken uit de Superrr-serie en interactieve lesbrieven. Momenteel zijn er twee werkboeken in deze serie: Rik op zijn eerste werkdag en Elena en de winkeldief. De werkboeken bestaan uit een verhaal op A1-niveau met bijbehorende opdrachten. Ze nemen leerlingen mee op de eerste werkdag van Rik, en op een spannende werkdag van Elena. Na elk hoofdstuk uit het leesboek te lezen, maken leerlingen vervolgens opdrachten die bij dat hoofdstuk horen.

Er zijn opdrachten op drie niveaus, van makkelijk naar moeilijk. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld beginnen met alleen de makkelijke opdrachten, om bij een tweede lezing verder te gaan met de moeilijkere opdrachten. De opdrachten bestaan uit meerkeuzevragen, open vragen, en taalopdrachten. Bij de moeilijkere opdrachten staan soms ook eenvoudige vragen over grammatica. Aan het eind van elk hoofdstuk staat een woordenlijst.

Aan de hand van het verhaal en de opdrachten leren leerlingen niet alleen nieuwe woorden, maar ook hoe het is om voor het eerst te gaan werken. Leerlingen lezen en werken tegelijkertijd aan hun vaardigheden woordbegrip en tekstbegrip. Om docenten verder te helpen bij het voorbereiden van hun lessen, is er ook een digitale docentenhandleiding bij het boek beschikbaar met antwoorden op de vragen uit het werkboek. Docenten kunnen deze handleiding aanvragen bij de aanschaf van het boek door een e-mail te sturen naar: info@lezenvooriedereen.be.

 

 

Woordwinst

De Woordwinst-serie bestaat uit leesboeken voor (jong)volwassenen op weg naar leesniveau A1. De boeken behandelen hedendaagse onderwerpen waarmee cursisten en leerlingen in het OKAN-onderwijs te maken krijgen, zoals het vieren van een verjaardag of het zoeken naar een baan. Net als de Superrr-boeken zijn de Woordwinst-boeken toegankelijk leesvoer voor tijdens of na de taallessen en passen ze goed bij jongeren vanaf 16 jaar. Bij een aantal van de boeken uit de Woordwinst-serie bestaan ook lesbrieven. Neem dus zeker een kijkje bij ons lesmateriaal!

Ga voor meer informatie over onze boeken op onze website een aarzel niet om contact op te nemen via info@lezenvooriedereen.be bij vragen.

(Ga voor meer informatie over de omzendbrief van Onderwijs Vlaanderen naar: https://onderwijs.vlaanderen.be/wat-is-nieuw-in-schooljaar-2024-2025)