Volgens een artikel op VRT NWS gaan jongeren in en buiten Antwerpen deze zomer volop naar zomerscholen. In zo’n zomerschool krijgen jongeren twee weken les om hun leerachterstand zo veel mogelijk in te halen, zoals bijvoorbeeld hun taalachterstand. Er zijn zomerscholen voor het kleuteronderwijs, lager onderwijs en het secundair onderwijs. De zomerscholen gaan grotendeels door in augustus. Maar zo’n onderwijsprogramma maak je niet zomaar in één, twee, drie. Zoek je nog een leuke activiteit voor de zomerschool waarin taal gestimuleerd wordt? Dan ben je op de juiste plek!
Zomerscholen zijn een effectieve manier om leerachterstanden in te halen tijdens de zomervakantie. Maar het is nog steeds van belang dat jongeren pret hebben tijdens de zomervakantie en geen afkeer ontwikkelen tegenover het onderwijs, net voor het nieuwe schooljaar begint. Daarom is de Lees-Game het perfecte boek om taal- en lees-achterstanden op een fijne en interactieve manier in te halen.
Theaterlezen-spel
Lees-Game: Los jij het mysterie op met Sherlock Holmes?, is een theaterlezen-spel. Leerlingen worden opgesplitst in groepen op basis van de grootte van de klas. Elke leerling krijgt een rol in het verhaal, gebaseerd op het bekende mysterie van Sherlock Holmes: Een schandaal in Bohemen. Zo krijgen leerlingen bijvoorbeeld de rol van Sherlock Holmes of van zijn vriend Watson. Die moeten de leerlingen dan telkens voorlezen wanneer het hun beurt is.
Een motiverende factor
In 11 rondes lossen de leerlingen het mysterie van Sherlock Holmes op. Na elk leesfragment komt er steeds een raadsel. Iedere ronde begint daarnaast met een aantal vragen over de voorgaande ronde. Is het antwoord juist? Dan winnen de leerlingen punten. Dit motiveert leerlingen om aandachtig te blijven bij het spel en actief mee te doen. Daarnaast stimuleert dit samenwerking doordat de jongeren in groepen worden verdeeld.
Leesachterstand aanpakken
Het boek is ontwikkeld voor jongeren die moeite hebben met lezen, zoals leerlingen in het beroepsonderwijs. Doordat het boek gecamoufleerd is als een spel en een theaterstuk, werken leerlingen onopgemerkt aan hun leesvaardigheid. Daarnaast hoeven leerlingen de teksten voor het theaterlezen niet uit het hoofd te leren, alleen voor te lezen. Dat zorgt ervoor dat zij niet nerveus worden om voor te lezen. Moeilijke woorden worden verder nog onderstreept en later uitgelegd in een woordenlijst achterin het boek.
Om aan te sluiten op het lees- en begripsniveau van deze leerlingen, hebben we het boek ook getest op scholen van het beroepsonderwijs. Elke leerling doet mee!: heb je een leerling die moeilijk leest, dan kan die voor de geluidseffecten zorgen. Leerlingen die moeite hebben met lezen waren enthousiast en namen actief deel mee.
Netflix-hits
Iedereen kent hem wel: Sherlock Holmes, de populaire detective uit de boeken van Arthur Conan Doyle. Het verhaal van Lees-Game is gebaseerd op de klassieker Een schandaal in Bohemen, één van de eerste boeken over Sherlock Holmes. Inmiddels zijn er al verschillende films en series over de detective verschenen. Zo herkennen leerlingen het personage misschien van één van de vele Netflix-hits over Sherlock Holmes. Doordat het karakter bekend is, worden ze extra gemotiveerd om Lees-Game te lezen.
Heb je interesse in de Lees-Game? Aarzel dan niet om een kijkje te nemen op onze website!