Uitgeverij Eenvoudig Communiceren komt voor het nieuwe schooljaar met een nieuwe verhalenbundel voor NT2-studenten, Een tompoes en bitterballen. Ook al is het boek bedoeld om Nederlandse NT2-studenten klaar te stomen voor het examen Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM), kan het boek in Vlaanderen ook ingezet worden voor taalbevorderingsdoeleinden. Lees in dit artikel meer over het boek Een tompoes en bitterballen van Annemieke Reesink.
Een tompoes en bitterballen is een verhalenbundel die bestaat uit 16 korte fictieverhalen over elk thema uit de burgerschapslessen in Nederland: wonen, omgaan met anderen, gezondheid, onderwijs en opvoeding, werk en inkomen, instanties, Nederland vroeger en nu en politie en rechtspraak. Je volgt twee nieuwkomers, Feras en Roksana, die hun weg vinden in Nederland. Zij staan voor verschillende uitdagingen, maar elk verhaal heeft een goede afloop.
Deze luchtige en positieve verhalen zijn geschreven op leesniveau A2+ door NT2-docente Annemieke Reesink. Het boek is bedoeld om NT2-studenten klaar te stomen voor het Nederlandse inburgerings-examen: Kennis van de Nederlandse Maatschappij. Ook al spelen de verhalen zich af in Nederland en gaat het over de Nederlandse maatschappij, maakt dit verhaal niet minder indruk op Vlaamse inburgeraars. Ook in België gaan inburgeraars problemen of nieuwigheden ondervinden bij het inburgeren. De personages leren bijvoorbeeld een nieuwe cultuur kennen, ze leren een nieuwe taal kennen en leren omgaan met mensen uit een ander land. Dit maakt de verhalenbundel herkenbaar voor NT2-studenten die ook het inburgerings-proces volgen in België.
Het boek is niet specifiek geschikt voor de lessen Maatschappelijke Oriëntatie (MO), maar in dit boek gaan belangrijke thema’s uit de les MO aan bod over rechten, plichten, vrijheden en waarden, zoals respect voor seksuele diversiteit. Ook volgen de lezers het traject van Feras en Roksana in het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden zoals het zoeken naar een nieuwe job, of omgaan met buren.