Hou het duidelijk met de week van de geletterdheid!

Week van de Geletterdheid

Van 8 tot 15 september vindt de Week van de Geletterdheid plaats, georganiseerd door Vocvo vzw en Ligo vzw. Deze week begint op de Internationale Dag van de Geletterdheid, gevierd door de UNESCO. De Week van de Geletterdheid draait om duidelijke communicatie, want niet iedereen is voldoende geletterd. Geletterdheid omvat niet alleen taal, maar ook cijfers en grafieken en ICT en multimedia. Helaas gebruiken bedrijven vaak onduidelijke taal, waardoor een groot deel van de bevolking de boodschap niet begrijpt. Daarom pleit houhetduidelijk.be voor meer duidelijke taal. Zo is iedereen mee.

Hoe houden wij het bij uitgeverij Lezen voor Iedereen duidelijk?

Onze boeken staan bekend om hun duidelijke en eenvoudige taal. Samen met vormgevers en hertalers streven we naar boeken die begrijpelijk zijn voor laaggeletterden, anderstaligen en minder vaardige lezers. Duidelijkheid zit niet alleen in taal, maar ook in de opmaak van de boeken. We volgen specifieke richtlijnen voor boeken in eenvoudig en duidelijk Nederlands. Zo houden wij het bij uitgeverij Lezen voor Iedereen duidelijk:

De lezer 

We denken vanuit de lezer: hoeveel voorkennis heeft de lezer? Voor een goed begrip van een tekst zijn niet alleen woordenschat en leesvaardigheid van belang, maar ook de voorkennis. Dit wordt vaak onderschat. Daarom leggen wij altijd veel uit in onze teksten en geven we voorbeelden. Voorbeelden leggen de link tussen de informatie in de tekst en het dagelijks leven van de lezer.

Onze teksten zijn echter niet kinderachtig of betuttelend. Moeilijke woorden worden niet per se vermeden, maar op een duidelijke manier uitgelegd. Een eenvoudige tekst bevat dezelfde boodschap als andere teksten, maar dan in duidelijk leesbare en begrijpelijke taal.

Eenvoudige opbouw en grammatica

Een eenvoudig te lezen tekst heeft steeds een andere opbouw dan een 'normale tekst'. Zo is een eenvoudige tekst:

  • - chronologisch;
  • - duidelijk;
  • - geordend;
  • - niet met details geladen;
  • - niet met ingewikkelde zinsconstructies geladen.

Vormgeving

De vormgeving is bijna even belangrijk als de inhoud. Onze richtlijnen zijn:

  • - gebruik van een groot lettertype;
  • - veel 'witruimte';
  • - afwisseling door kleur en beeld, want een foto of tekening maakt een tekst niet alleen aantrekkelijker, maar zegt soms meer dan duizend woorden.

Wil je zien hoe duidelijk onze boeken zijn voor jouw studenten of leerlingen? Ga dan zeker naar onze website voor meer informatie. Aarzel ook niet om een inkijk-exemplaar te bekijken. Die vind je bij elk boek.

Wil je meer tips over hoe jij het duidelijk kunt houden in jouw communicatie? Ga dan naar de website van houhetduidelijk.be! #weekvandegeletterdheid #houhetduidelijk