Hoe ‘Anne Frank in het kort’ helpt om de herinnering van de Tweede Wereldoorlog levend te houden

Misschien heb je ze weleens gezien: gladde steentjes met tekst, gelegen tussen de tegels in het trottoir. Op deze ‘struikelstenen’ staan de namen van slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd, en nooit meer terugkeerden. Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen begon in 2021 met het leggen van 170 struikelstenen in de gemeente. Hierbij betrekken ze ook scholieren uit de buurt. Zij krijgen gastlessen en ontvangen na afloop allemaal een boek van onze uitgeverij: ‘Anne Frank in het kort’. Elbert Westerink, lid van de Stichting Herdenkingsstenen, sprak met ons over het initiatief en de keuze voor het boek.

 

Wat doet jullie stichting?

“Onze stichting is in 2020 opgericht. Het was toen 75 jaar geleden dat de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog plaatsvond. Er waren landelijk allerlei initiatieven om de oorlog te herdenken. In gemeente Midden-Groningen ontstond zo het idee om 170 herdenkingsstenen te leggen voor de vermoorde joden die nog geen steen hadden. Hiervoor hebben we deze stichting opgezet. Inmiddels hebben we zo’n 110 stenen gelegd. De laatste stenen plaatsen wij in 2025, in aanloop naar 4 en 5 mei.

We vonden het belangrijk dat de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog bleef leven. Dat we weten dat in dat huis, waar dat steentje voor ligt, mensen hebben gewoond die zijn weggevoerd. En dat er een waarschuwing wordt gegeven: voor toen, maar ook voor nu. Want hoe gaan we om met mensen die er anders uitzien, of zich anders gedragen, of een ander geloof hebben? We wilden ook graag de jeugd bij ons initiatief betrekken, zodat de Tweede Wereldoorlog niet vergeten wordt.” 

 

Hoe betrekken jullie de jongere generatie?

“We werken samen met 33 scholen in de gemeente. Leerlingen uit groep 7 en 8 helpen bij het leggen van de stenen en krijgen gastlessen van ons. We vertellen hen dan over de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen hiervan. Die lessen sluiten vaak aan bij de geschiedenislessen die de kinderen al krijgen.

We kwamen zo op het idee om alle scholieren na deze gastlessen het Dagboek van Anne Frank aan te bieden. Maar de drempel om het originele boek te lezen is voor veel scholieren te hoog. Er wonen ook veel nieuwkomers in onze gemeente en in de klassen zitten bijvoorbeeld kinderen die uit oorlogsgebieden komen. Eén van onze leden stelde daarom voor om de eenvoudige versie van het boek te gebruiken, ‘Anne Frank in het kort’. Zo kwamen we uit bij dit boek van jullie uitgeverij.”

Waarom hebben jullie gekozen voor ‘Anne Frank in het kort’?

“Ik heb het boek eerst zelf besteld en was meteen verkocht. Het boek is perfect om aan te bieden aan kinderen uit groep 7 en 8, die het origineel misschien nog wat lastig vinden. Daarom overhandigen we het boek aan alle leerlingen van groep 7 en 8 in de buurt. Zo kunnen we de jongere generatie beter betrekken bij ons initiatief.

Het boek heeft grote letters en een mooie harde kaft met een foto van Anne Frank. Ik vind het echt prachtig en ben er ontzettend enthousiast over. Want het doel van onze stichting is natuurlijk om herdenkingsstenen te leggen, maar er moet wel een verhaal en extra informatie bij. Het boek ‘Anne Frank in het kort’ is een geweldig hulpmiddel hierbij.”

Wij zijn enorm enthousiast over het initiatief van Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen en trots dat wij hier onderdeel van uit mogen maken! Wij hopen dat het initiatief inspiratie biedt voor scholen en organisaties door heel Nederland om ook ‘Anne Frank in het kort’ te gebruiken en zo de Tweede Wereldoorlog te herdenken.